“Ασύδοτοι εργοδότες προωθούν εργασιακό μεσαίωνα!”: Οργισμένη ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για το περιστατικό στα Χανιά

Για ασύδοτους εργοδότες που προωθούν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα, κάνει λόγο με ανακοίνωση του το Υπουργείο Παιδείας που παίρνει θέση αναφορικά με το περιστατικό της αυθαιρεσίας εργοδοτών στα Χανιά που δεν έδωσαν άδεια σε εργαζόμενους μαθητές να λάβουν μέρος στις πανελλήνιες (δείτε εδώ):

Η ανακοίνωση του Υπουργείου:

«Μόνο θυμό και κοινωνική αγανάκτηση προκαλεί η πρωτόγνωρη εργοδοτική αναλγησία, αποτέλεσμα της οποίας ήταν ο αποκλεισμός υποψηφίων που φοιτούσαν σε Εσπερινό Λύκειο των Χανίων.

Η αυθαιρεσία ορισμένων εργοδοτών έφτασε στο σημείο να αρνηθεί ακόμα και το αίτημα αλλαγής βάρδιας προκειμένου οι υποψήφιοι να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Το δικαίωμα που δίνει η Πολιτεία στους εργαζομένους και στις εργαζόμενες να φοιτήσουν σε Εσπερινά Λύκεια, προκειμένου να διεκδικήσουν πρόσβαση στα Πανεπιστήμια, δεν μπορεί να αφαιρείται από ασύδοτους εργοδότες που προωθούν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα.»

Εντωμεταξύ, μπαράζ διαμαρτυριών για τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας με τους υποψηφίους του εσπερινού λυκείου στα Χανιά, στους οποίους οι εργοδότες τους δεν τους έδωσαν άδεια να λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΜΕ Χανίων καλεί όλους τους αρμόδιους φορείς να διασφαλίσουν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «την απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των μαθητών και μαθητριών και ιδιαίτερα των εργαζόμενων στη δημόσια εκπαίδευση» και ειδικότερα «τη δυνατότητα στους συγκεκριμένους μαθητές να συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του σχολικού έτους 2018-2019 εξασφαλίζοντας όλες τις αναγκαίες νομικές, διοικητικές και οικονομικές συνθήκες, όρους και προϋποθέσεις και τον έλεγχο για την τήρηση όλων των προβλεπόμενων αδειών για τους εργαζόμενους- μαθητές».

Επίσης σε ανακοίνωση της η ΤΟ Χανίων της ΚΝΕ καταγγέλλει «το απαράδεκτο γεγονός της μη χορήγησης άδειας προς τους εργαζόμενους μαθητές του Εσπερινού ΕΠΑΛ στην πόλη μας!

Το συγκεκριμένο συμβάν αποκαλύπτει με τον πιο προφανή τρόπο ότι η τεράστια προσπάθεια που κάνουν οι μαθητές του Εσπερινού ΕΠΑΛ που στη πλειοψηφία τους είναι οικογενειάρχες να συνδυάσουν τον αγώνα για την επιβίωση με τον αγώνα για την μόρφωση, να πάρουν ένα απολυτήριο δεν συγκινεί την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις μπροστά στα κέρδη και στην κανονικότητα των αμέτρητων ωρών εργασίας χωρίς δικαιώματα.

Η στάση της εργοδοσία είναι απαράδεκτη. Τεράστιες όμως είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ που δημιούργησαν το οπλοστάσιο ώστε να μπορεί η εργοδοσία να κάνει ότι χρειαστεί στο κυνήγι του κέρδους, να μην λογαριάζει τίποτα.

Αυτό το συμβάν έρχεται να προστεθεί στα πολλά άλλα που βλέπουμε καθημερινά στα Χανιά και που δείχνει ότι μπροστά στο κυνήγι του κέρδους δεν υπολογίζεται τίποτα άλλο. Μειωμένο προσωπικό, αυξημένα και εξαντλητικά ωράρια, μηδαμινά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, εργατικά «ατυχήματα» είναι η κατάσταση που επικρατεί.

Η κατάσταση αυτή αποδεικνύει στη πράξη ότι η ανάπτυξη που όλοι ευαγγελίζονται στο νομό, τα τεράστια κέρδη στο κλάδο του Τουρισμού δεν αφορά όλους. Από τη μία κερδίζουν οι μεγάλες αλυσίδες, οι μεγάλοι ξενοδόχοι και από την άλλη οι εργαζόμενοι  ζούνε όλο και χειρότερα. Αποδεικνύει επίσης ότι άμεσα πρέπει να ανοίξει ακόμα περισσότερο η συζήτηση μέσα στους χώρους δουλειάς, να συσπειρωθούν ιδιαίτερα οι νέοι εργαζόμενοι στα σωματεία τους να διεκδικήσουν όλοι μαζί τα δικαιώματα τους, να μετατραπεί η αγανάκτηση σε οργάνωση και διεκδίκηση.

Απαιτούμε:

–           Άμεσα να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε οι μαθητές να δώσουν όλα τα επόμενα μαθήματα των εξετάσεων χωρίς εμπόδια.

–           Άμεσα οι μαθητές που δεν μπόρεσαν να εξεταστούν, να συμπεριληφθούν στη λίστα για την επαναληπτική εξέταση του πρώτου μαθήματος, χωρίς όρους και προϋποθέσεις με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας με ειδική ανακοίνωση.»

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail