Διήμερο εκδηλώσεων για τη «Βενετσιάνικη Φυσιογνωμία των Χανίων»

Πραγματοποιείται στα Χανιά διήμερο εκδηλώσεων με τίτλο «Η Βενετσιάνικη Φυσιογνωμία των Χανίων» το το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου & την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του χαρακτηρισμού του έτους 2019, ως έτος ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ.

Το πρόγραμμα:

Η Περίοδος της Ενετοκρατίας ξεκίνησε με την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους το 1204 και την παραχώρηση της Κρήτης από το Λατίνο αυτοκράτορα στον Βονιφάτιο Μονφερατικό, που το 1210 πούλησε το νησί στους Βενετούς. Αυτοί εγκαταστάθηκαν το 1212, κάνοντας πρωτεύουσα της Κρήτης το Ηράκλειο.

Η Ενετοκρατία διήρκεσε περίπου τέσσερις αιώνες και διακρίνεται σε δυο υποπεριόδους: η πρώτη μέχρι το 1453, που οι Τούρκοι κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη και η δεύτερη μέχρι το 1669, όπου ύστερα από σκληρή πολιορκία 21 ετών, πέρασε και η Κρήτη στα χέρια των Τούρκων.

Παρά την αφόρητη αρχικά καταπίεση, στοιχείο της Ενετοκρατίας ήταν η πολιτιστική ανάπτυξη, που έδωσε σπουδαία έργα στο χώρο της ζωγραφικής, του θεάτρου, της λογοτεχνίας και της ποίησης. Σημαντική βεβαίως ήταν και η ανάπτυξη της αρχιτεκτονικής, με την ανέγερση επιβλητικών φρουρίων, οχυρωματικών και δημοσίων έργων.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail