Οι δύο Χανιώτες που «τάραξαν τα νερά» του Interior Design!

Ένα ζευγάρι νέων και ταλαντούχων Χανιωτών αλλάζει τα δεδομένα στον χώρο του Interior Design, δίνοντάς μας εξαιρετικά δείγματα σε επιχειρήσεις αλλά και σπίτια. Άλλωστε, ένα από τα project στα οποία δουλεύουν αυτή τη στιγμή είναι το πολυαναμενόμενο Μέγαρον Φούμη στα Δικαστήρια.

Ο Μιχάλης Καλυκάκης και η Χαρά Αμαργιανιτάκη μίλησαν στο Χανιώτικο free press InTown για την δική τους πορεία από την στιγμή που αποφοίτησαν από το τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού αντικειμένων του ΤΕΙ Αθήνας το 2004 και το 2011 αντίστοιχα. Έχουν εργαστεί σε γνωστά αρχιτεκτονικά γραφεία στην Αθήνα και τα Χανιά μέχρι το 2013, όπου αποφάσισαν να ιδρύσουν την δική τους σχεδιαστική ομάδα, το origami design lab με έδρα στο παλιό λιμάνι των Χανίων (Αρχολέων 11)

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το interior design και τι σημασία έχει για εσάς η σωστή διαμόρφωση ενός χώρου;
Από την παιδική μας ηλικία, ήταν ιδιαίτερα προφανές το πάθος σε συνδυασμό με την ικανότητα που είχαμε να φανταζόμαστε και να δημιουργούμε αντικείμενα και εικόνες για τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Μεγαλώνοντας συνειδητοποιήσαμε πως θέλαμε να ασχοληθούμε με το interior design, ένα επάγγελμα που αντανακλά σχεδόν όλες τις τέχνες και σου δίνει τη δυνατότητα να συνδυάσεις την τέχνη με την τεχνολογία, την επιστήμη και όλες τις πτυχές που αφορούν τον άνθρωπο. Μόνο με τη σωστή διαμόρφωση ενός χώρου, μπορούμε να επιτύχουμε ένα άρτιο λειτουργικό και καλαίσθητο αποτέλεσμα!

Πιστεύετε ότι στα Χανιά ο κόσμος έχει εξοικειωθεί πια με τον όρο interior design και έχει αποδεχτεί την αναγκαιότητα τής ύπαρξής σας;
Πιστεύουμε πως ο περισσότερος κόσμος πλέον, ιδίως στον επαγγελματικό χώρο, θεωρεί απαραίτητο να συνεργαστεί με έναν interior designer και αυτό γίνεται αντιληπτό από την αύξηση των πελατών χρόνο με το χρόνο. Η άνοδος του τουρισμού στα Χανιά τα τελευταία χρόνια έχει παίξει σημαντικό ρόλο στο θέμα αυτό. Σίγουρα όμως θα πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα βήματα έτσι ώστε να βελτιώνεται συνεχώς η εικόνα της πόλης μας.

Τι σας εμπνέει και καθοδηγεί τον τρόπο που προσεγγίζετε ένα νέο έργο;
Η έμπνευση μπορεί να έρθει από οποιοδήποτε ερέθισμα, σίγουρα όμως επηρεαζόμαστε από την ενέργεια του χώρου, από το περιβάλλον του και την προσωπικότητα του ατόμου για το οποίο δημιουργούμε.

Προσωπικά, σας εξιτάρει περισσότερο να δουλεύετε κατοικίες ή επαγγελματικούς χώρους;
Δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε τα έργα μας ούτε ανάλογα με το είδος ή το μέγεθος της δουλειάς, αλλά ούτε και με βάση τον χρόνο υλοποίησης ή το budget. Το κάθε project είναι δημιούργημά μας, το αντιμετωπίζουμε κάθε φορά με τον ίδιο ενθουσιασμό σαν κάτι διαφορετικό, κάτι μοναδικό.

Η διακόσμηση κατοικίας είναι πολυτέλεια στις μέρες μας;
Δεν είναι πολυτέλεια το να προσλάβεις διακοσμητή. Ο σωστός διακοσμητής είναι εκείνος που θα κάνει σωστές επιλογές, χωρίς λάθη που στοιχίζουν. Και αυτό είναι τελικά που πληρώνει ο πελάτης, τις σωστές επιλογές σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία και τον επαγγελματισμό.

Το πιο συνηθισμένο και φωναχτό “λάθος” που συναντάτε στα σπίτια;
Το πιο συνηθισμένο λάθος που συναντάμε σε ένα σπίτι είναι ο κακός φωτισμός. Ο φωτισμός, είναι ίσως το πιο σημαντικό κεφάλαιο στο interior design και στην αρχιτεκτονική κατ’ επέκταση. Το φως, φυσικό και τεχνητό, αποτελεί το κύριο μέσο με το οποίο ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται το περιβάλλον του. Σε ένα σπίτι θα πρέπει να αναδεικνύει τα αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά στοιχεία και παράλληλα να μεταμορφώνεται κατά τη διάρκεια του 24ώρου, καθώς το πρωί θέλουμε τα πράγματα να είναι ζωηρά και γεμάτα ενέργεια, ενώ το βράδυ επιθυμούμε ένα ατμοσφαιρικό χαλαρό περιβάλλον…Πόσο εύκολο είναι να αναγκάζεται ο δημιουργός να «υποκύπτει» στις απαιτήσεις ενός πελάτη;
Εξαρτάται πάντα από το τις απαιτήσεις αυτές! Ένας από τους στόχους που έχει ο δημιουργός άλλωστε, είναι και αυτός: να καλύψει τις απαιτήσεις του πελάτη του. Αν κάποιες από αυτές υπάρχει περίπτωση να βλάψουν το αισθητικό ή και λειτουργικό αποτέλεσμα, τότε ο σχεδιαστής οφείλει να προστατέψει τον πελάτη του από το λάθος, που θα αποτελέσει δυσφήμηση και για τους δυο. Θα πρέπει να υπάρχει ένα κλίμα εμπιστοσύνης από τη στιγμή που ο πελάτης αποφάσισε να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό.

Από τι εξαρτάται ένα καλό αποτέλεσμα στη δουλειά σας;
Θα απαντήσουμε με ένα ρητό του Steve Jobs: “Ο μόνος δρόμος για να κάνεις εξαιρετική δουλειά, είναι να αγαπάς αυτό που κάνεις”

Ποια πόλη του εξωτερικού σας εκφράζει περισσότερο σαν στυλ;
Τόκυο, Ιαπωνία. Μας εκφράζει περισσότερο σαν στυλ το ιαπωνικό, διότι έχει τις βάσεις του στην φιλοσοφία του ζεν. Εμπνέεται από την απλοϊκότητα και την ουσία των πραγμάτων που βρίσκεται στην μινιμαλιστική αρχιτεκτονική και δίνει μεγάλη έμφαση στα φυσικά υλικά και τη γεωμετρία στον σχεδιασμό.

3 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ
1.Η ονομασία ORIGAMI είναι εμπνευσμένη από τη γιαπωνέζικη τέχνη ORIGAMI, δηλαδή την τέχνη διπλώματος του χαρτιού. Στόχος της τέχνης αυτής είναι να διαμορφώσει ένα επίπεδο χαρτί, μέσω μιας περίτεχνης σειράς διπλωμάτων, σε ένα τρισδιάστατο ολοκληρωμένο αντικείμενο (το γλυπτό).Η δική τους προσέγγιση στη μελέτη και τον σχεδιασμό ακολουθεί την ίδια φιλοσοφία. Ο χώρος που καλούμαστε να σχεδιάσουμε αποτελεί το επίπεδο χαρτί. Μέσω της κατανόησης των αναγκών και του σχεδιασμού προκύπτει το γλυπτό, ο διαμορφωμένος χώρος που θα δώσει ζωή και νόημα στον χρήστη του
2. Αγαπημένοι designers/ Patricia Urquiola, Hiroyuki Ogawa
3. Αγαπάμε πολύ τα ταξίδια και θεωρούμε πολύ σημαντική πηγή έμπνευσης τις εικόνες που παίρνουμε μέσα από αυτά!

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail