Ταμπακαριά: Αλλάζει όψη το εμβληματικό παραθαλάσσιο μέρος των Χανίων

Η πιο κινηματογραφική συνοικία των Χανίων αρχίζει να παίρνει τη νέα της όψη, λίγους μηνές μετά τις Υπουργικές Αποφάσεις που κηρύσσουν ως διατηρητέα μνημεία τα κτήρια της οδού Βιβιλάκη και Αγίας Κυριακής.

Στα παλιά βυρσοδεψεία ήδη εκτελούνται εργασίες που θα τους δώσουν νέες χρήσεις ενώ για τον δημόσιο χώρο, η ανάπλαση προχωρά με αρχιτεκτονική μελέτη, την οποία έχει αναθέσει ο Δήμος Χανίων σε ιδιωτικό γραφείο.

Ήδη κάποια κτήρια έχουν μετατραπεί σε τουριστικές κατοικίες ενώ ντόπιοι επιχειρηματίες προχωρούν την δημιουργία ενός boutique hotel.

O χαρακτηρισμός των κτιρίων ως διατηρητέων εκτός από τη διάσωση και την επαναχρησιμοποίηση αυτού του εξαιρετικού συνόλου βιομηχανικών κτιρίων θα δώσει μια συνολική υπεραξία στην περιοχή.

Τα Ταμπακαριά, όπου κάποτε λειτουργούσαν τα βυρσοδεψεία έχει εγκαταλειφθεί εδώ και μία 30ετία, διατηρώντας όμως σχεδόν ανέπαφη τη μοναδική της γοητεία. Ξεκίνησαν να αναπτύσσονται στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού.

Ως βιομηχανικά κτίρια πρόκειται για λιτές και στιβαρές κατασκευές. Τα περισσότερα κτίρια είναι διώροφα ή τριώροφα: στο ισόγειο, που είναι συνήθως χαμηλοτάβανο, είχαν λαξευτές γούρνες, όπου γινόταν το πλύσιμο των δερμάτων. Στον πρώτο όροφο βρίσκονταν τα μηχανήματα επεξεργασίας και στον δεύτερο όροφο, που σε πολλά κτίρια ξεπερνά τα 5 μέτρα, γινόταν η αποθήκευση.Μετά τη δεκαετία του ’70, η περιοχή αρχίζει να εγκαταλείπεται και να υποβαθμίζεται καθώς σταδιακά άλλαξε ο τρόπος επεξεργασίας των δερμάτων.

Σημειώνεται ότι σήμερα λειτουργούν  ένα βυρσοδεψείο στην περιοχή της οδού Βιβιλάκη και ένα στην Αγία Κυριακή.

Διατηρητέα τα κτήρια 

Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του Χανιώτη υπουργού Γιώργου Σταθάκη, διατηρητέα χαρακτηρίζονται τα εξωτερικά κελύφη των αρχικών κτιρίων καθώς και οι εναρμονιζόμενες με αυτά μεταγενέστερες προσθήκες. Ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, απαγορεύονται κραυγαλέες προσθήκες, τέντες, φωτεινές επιγραφές κλπ. Υπάρχει όμως μεγάλο περιθώριο αξιοποίησης: τα κτίρια μπορούν να μετατραπούν σε κατοικίες, τουριστικά καταλύματα, γραφεία, πολιτιστικούς χώρους, εστιατόρια, ή σε χώρους μουσειακής χρήσης με τη δυνατότητα δημιουργίας εντευκτηρίου, πωλητηρίου ειδών τέχνης/χειροτεχνίας που συνάδουν με την παραδοσιακή χρήση των Ταμπακαριών.

Ανάπλαση με κανόνες στον δημόσιο χώρο

Στις αρχές Φεβρουαρίου υπεγράφη η μελέτη για την εκπόνηση της αρχιτεκτονικής μελέτης ανάπλαση της περιοχής των Ταμπακαριών. Η αρχική δαπάνη της μελέτης, που χρηματοδοτείται από ιδίους πόρους του Δήμου Χανίων, ανέρχεται στις 20.722 €.

Επισημαίνεται ότι η περιοχή μελέτης περιλαμβάνει τις οδούς Αγίας Κυριακής, την παράλληλη με τη θάλασσα εσωτερική οδό, τη σύνδεσή τους, τις εγκάρσιες προσβάσεις στη θάλασσα και τον ελεύθερο κοινόχρηστο χώρο μέχρι τα όρια της λιμενικής ζώνης.Στόχος της μελέτης είναι η ανάπλαση των εν λόγω οδών και κοινοχρήστων χώρων, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται οι μόνιμοι κάτοικοι και οι επισκέπτες αλλά και να οργανωθούν ορθά και εργονομικά οι καθημερινές λειτουργικές ανάγκες.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail